Sunt dispozitive utilizate de medicii ortodonti pentru a corecta pozitia dintilor, favorizand astfel formarea unei muscaturi stabile, dar si o dezvoltare corecta atunci cand vorbim despre aparatele dentare utilizate in perioada copilariei sau adolescentei.
Aparatele dentare fixe sunt formate din bracketuri care se lipesc pe fiecare suprafata dentara cu material special ce nu afecteaza dintele si arcuri metalice care sunt fixate in interiorul bracketurilor prin intermediul modulelor elastice sau ligaturilor metalice.
Care sunt potentialii purtatori de aparate dentare?
- Pacientii cu muscatura dezechilibrata indifferent de varsta
- Adultii cu probleme de deplasare dentara secundara problemelor parodontale
- Adultii care doresc sa-si restaureze spatiile edentate, iar dintii adiacenti prezinta deplasari secundare
- Copiii si adolescentii cu modificari ale pozitiilor dentare sau dezechilibre in formarea ocluziei dentare
Alegerea tipului de aparat dentar potrivit depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta, dificultatea cazului pe care urmeaza sa-l tratam, necesitatea altor accesorii ajutatoare, situatia financiara a pacientului. Uneori selectarea tipului de aparat ii apartine pacientului, care poate opta dintr-o paleta larga de optiuni, cuprinzand bracketuri ce implica costuri diferite, nevoi de adaptare a stilului de viata diferita si vizibilitate, de asemenea, diferita.
Care sunt tipurile de aparate dentare fixe?
-
Aparate dentare metalice
Potrivite pentru pacientii care nu prezinta alergii la aliajele metalice. Sunt appreciate pentru rezisenta lor si capacitatea de deplasare dentara mai rapida comparative cu cele estetice si sunt mai accesibile din punct de vedere financiar. Pot fi utilizate in orice caz clinic pe care-l avem de tratat, iar durata tratamentului este intre 1 an si 2 ani si jumatate-3, in functie de complexitatea corectiei.
-
Aparate ortodontice safir
Sunt estetice, mai putin vizibile decat aparatele metalice, sunt o optiune potrivita pentru persoanele care acorda o atentie sporita imaginii si sunt mai confortabile decat cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat sunt legate de pretul lor, care este mai ridicat, sunt usor mai fragile (se pot fractura parti din structura bracketului), iar tratamentul poate dura 2-3 luni in plus fata de tratamentul realizat cu aparatele metalice.
Purtarea unui aparat fix
Pentru aplicarea aparatului dentar fix pe suprafetele dentare, medicul ortodont foloseste un adeziv special care permite lipirea bracketurilor pe dinti. Aplicarea bracketurilor se realizeaza pe toti dintii urmand ca prin interiorul lor sa treaca arcul ce va fi fixat in interior cu ajutorul ligaturilor metalice sau elastice.
Pacientul primeste indicatiile de purtare, igienizare, tipurile de alimente pe care trebuie sa le evite.
In primele zile de la aplicarea aparatului dentar poate aparea disconfort sau choar dureri la nivelul dintilor, pana se obisnuieste pacientul cu tot sistemul care este nou in cavitatea bucala. Se pot administra antialgice pentru disconfortul resimtit, dar in functie de recomandarea medicului. De asemenea senzatia ciudata de la inceput se traduce si prin dificultate in vorbire sau mancatul, dar acestea se vor regla in timp.
Cat trebuie purtat aparatul dentar?
Durata de purtare a aparatului orthodontic este foarte variabila, pentru ca este in stransa legatura cu anomalia pe care o avem de tratat. Durata purtarii depinde si de nivelul de cooperare al pacientului, modalitatea in care are grija de aparatul dentar, respectarea programarilor pentru ajustarile necesare, evitarea desprinderii bracketilor pentru o evolutie a tratamentului neintrerupta de nicio abatere.
In general durata unui tratament orthodontic se desfasoara pe o perioada de 1 an si jumatate -3 ani, poate chiar si 3 ani jumatate in cazurile mai complexe.